Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, elektrik dağıtım sektöründeki gündemi değerlendirmek için basın mensuplarıyla buluştu. Zaimler, dağıtım şirketleri olarak çok önemli bir yatırım hamlesi başlattıklarını ifade ederken, “Dağıtım altyapımızın yenilenmesi için 75 milyar TL, bakımı için ise 12,5 milyar TL harcayacağız. İnsanımıza gerçek anlamda, kesintisiz ve kaliteli elektrik hizmeti sunmak için tarihi bir yatırım hamlesi başlattık” dedi.
21 ayrı bölgede vatandaşlara hizmet sağlayan, kesintisiz, kaliteli ve düşük maliyetli elektrik hizmeti sunmak için samimiyetle çalışan elektrik dağıtım sektörünün çatı kuruluşu olarak ELDER’in her konuda ve her zaman kamuoyu ile şeffaf bir iletişimi, bilgi paylaşımını önemsediğini belirten Zaimler, “Bir sivil toplum kuruluşu olarak tüketicilerin tümüne fayda sağlayacak ve elektrik piyasalarının gelişimine destek sunacak araştırmaları ve projeleri üretiyor, destekliyor ve hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Enerji ve ekonomi basının temsilcileri ile gerçekleştirdiği toplantıda, elektrik fiyat artışlarına karşı izlenmesi gereken stratejilere ilişkin tavsiyelerini de paylaşan Zaimler, şu mesajları verdi:
Rekor Yatırım Başlattık!
Dağıtım altyapımızın yenilenmesi için 75 milyar TL, bakımı için ise 12,5 milyar TL harcayacağız. İnsanımıza gerçek anlamda, kesintisiz ve kaliteli elektrik hizmeti sunmak için bir çalışma başlattık.
Kaliteli, Kesintisiz ve Düşük Maliyetli Elektrik İçin Çalışıyoruz
21 ayrı bölgede insanımıza sağlıklı, kesintisiz, kaliteli ve düşük maliyetli elektrik hizmeti sunmak için samimiyetle çalışan elektrik dağıtım sektörü var. Bu sektörün çatı kuruluşu olan ELDER olarak, her konuda ve her zaman kamuoyu ile şeffaf bir iletişimi, bilgi paylaşımı önemsiyoruz.
Bir sivil toplum kuruluşu olarak tüketicilerin tümüne fayda sağlayacak ve elektrik piyasalarının gelişimine destek sunacak araştırmaları ve projeleri üretiyor, destekliyor ve hayata geçiriyoruz.
Önceliğimiz: İnsan ve Çevre
Enerjide bugünü ve yarını doğru okumak, doğru yatırım ve planlama yapmak, tüm bunların yanında nüfus ve tüketim olarak sürekli büyüyen Türkiye’nin arz güvenliğini temin etmek için güçlü, dinamik, deneyimli bir sektöre sahip olmak gerekli. Çevre hassasiyeti yüksek, sürdürülebilir bir enerji ekosistemi için büyük emek harcayan ve enerji maliyetlerinin insanların hayatına nasıl etki ettiğini çok iyi bilen bir sektör var.
Fiyatları Belirlemiyoruz, Yüksek Sorumluluk ve Sıkı Denetime Tabiyiz
Dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) faaliyetleri tamamen düzenlemeye tabidir. Bu şirketlerin gelirleri düzenleyici kurum tarafından 5 yıllık dönemlerde belirlenmektedir. Bu gelirler rasyonel maliyetler üzerinden tüketici faydası gözetilerek ve şeffaf bir şekilde belirlenir.
Tüketici memnuniyeti, servis ve şebeke kalitesi odağında bu şirketlere verilen hedefler her yıl daha zorlayıcı şekilde revize edilmektedir. Dolayısıyla dağıtım veya görevli tedarik şirketleri fiyat belirleyemezler, fiyat değişikliği talebinde bulunamazlar, hatta herhangi bir bedeli keyfi şekilde tüketiciye yansıtamazlar.
Faturalar, Doğal Gazdan Elektrik Üretmekten Dolayı Artıyor
Talebin arttığı ve aynı zamanda yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin iklimsel nedenlerle azaldığı dönemlerde, doğal gaz ile elektrik üretimi artar. Uluslararası piyasalarda ticareti dolar bazında yapılan doğal gazın da maliyeti arttığında, bu artışlar enerji bedellerine ve dolayısıyla faturalara yansıyor. Bugün bunu yaşıyoruz.
Türkiye olarak enerji kaynaklı fiyat artışlarına karşı izlenmesi gereken temel strateji alanları var. Bunları 4 maddede özetleyecek olursak:
- Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakların elektrik üretimindeki payını artıracak projelere destek verirken bu üretim teknolojilerinin yerli insan kaynağı ve teknoloji ile yapılmasını sağlamalıyız.
- Enerjinin üretiminden iletimine, dağıtımından tüketimine kadar her alanda enerji verimliliğini öncelik haline getirmeliyiz. Bunun için kayıplarla mücadele ederken tüketimin her alanında verimliliği esas almalı, gerekirse bu alanda yatırımlar yapmalıyız.
- Uzun süreli sübvansiyonlardan kaçınmalıyız; zira sübvansiyonlar eninde sonunda gecikmeli de olsa tüm vatandaşlara yansıyacaktır. Aldığı ürünün gerçek maliyetini ödeyen tüketicide hem fiyat öngörüsü hem de tasarruf bilinci oluşacak, öte yandan gerçek maliyetler ile çalışan piyasalara daha fazla yatırım gelecek ve sağlanan bu arz ile rekabet ortamında enerji maliyetleri düşecek böylece tüketici faydası oluşacaktır.
- Bütün bunları hayata geçirmek için de yetkin insan kaynağımızı ve teknolojiyi en etkin şekilde kullanmalıyız ve aynı zamanda en büyük zenginliğimiz olan çevremize de özen göstermeliyiz.
Sektörün İnovasyon Merkezi Olacak
ELDER olarak sürdürülebilirlik, çevre, insan ve teknolojiyi odağımıza aldık. Dağıtım şirketleri olarak böylesine tehlikeli bir sektörde iş sağlığı ve güvenliğini gözetirken, aynı zamanda ELDER ile Mesleki Yeterlilik Merkezi’nde kalifiye çalışan yetiştirilmesine büyük destek veriyoruz.
Öte yandan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği 2016 yılından beri akıllı şebekeler, enerji verimliliği ve depolama gibi teknolojilerin gelişimine katkı sunarken Enerjim Sensin gibi hızlandırma programları ile genç girişimcilerin yanında yer alıyor. Böylelikle sektörün inovasyon merkezi olma vizyonunu hayata geçiriyoruz.
Kaynak: ELDER