Elektrikli ürünlerin sınıflandırması güncellendi

Aynı işi yaparak daha az enerji kullanmak önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlar ve israfı azaltır. Bu, enerji verimliliğinin en temel ilkesidir. Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar fosil yakıtlardan uzaklaşıp karbon nötrlüğünü sağlamasının en temel yollarından biri bu gibi görünüyor.

Avrupa Birliği (AB), çeşitli beyaz eşya ve elektrikli ürünlerin enerji tüketimlerini gösteren A, A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmasını kaldırarak A’dan G’ye kadar giden yeni bir sisteme geçiş yaptı. Avrupa Birliği ülkelerindeki beyaz eşyanın enerji verimliliğini ortaya koyan sınıf etiketlerinin daha anlaşılır bir biçimde yeniden belirlenmesini sağlayacak düzenleme yürürlüğe girdi. Buna göre, buzdolabı, derin dondurucu, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, kurutucu, televizyon ve monitör gibi elektrikli cihazların enerji sınıf etiketleri değiştirildi.

AB ülkelerinde satılan yeni ürünlerdeki A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflandırmanın yerini, A’dan G’ye kadar belirlenen yeni bir enerji verimliliği sınıflandırması aldı. Öte yandan, üretimi sona eren modellerin satışı 1 Kasım tarihine kadar eski sınıflandırmayla yapılabilecek. Ayrıca söz konusu ürünlerin etiketinde tüketicilerin ürün hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmelerini sağlayacak Avrupa Birliği veri tabanına bağlantı sağlayan QR kodu yer alacak. Etikette yeni metodoloji ile hazırlanan biçimde cihazın elektrik tüketimi ve çıkarttığı ses seviyesi gibi bilgiler yer alacak. Ampul ve lamba gibi çeşitli aydınlatma ürünlerinde ise yeni sınıflandırmaya 1 Eylül tarihinde geçilecek. Böylece AB vatandaşları satın alacakları ürünlerin enerjiyi ne kadar verimli kullandığını daha net bir biçimde anlayacak. Düzenleme ile AB’de hane halklarının elektrik faturalarının düşürülmesi ve enerji tüketimlerinin azaltılması hedefleniyor.

Gözden geçirilmiş enerji etiketleri ve yeni ekolojik önlemlerin, Danimarka'nın nihai yıllık enerji tüketimi kadar, 2030 yılına kadar her yıl 167 TWh enerji tasarrufu sağlaması bekleniyor.

Ne değişti ve ne anlam ifade ediyor?

Tüketiciler, etiketlerin yeniden ölçeklendirilmesinden önemli ölçüde enerji tasarrufu bekleyebilir, ancak sistem tasarımcıları ve kurulum yapanlar gibi endüstri profesyonelleri de kurulum, sökme gibi işlemlerden de QR Kod sayesinde faydalanabilecek.
• Yeni etiketler daha basit bir ölçek (A’dan G’ye) içerecek ve farklı ürünler arasında enerji verimliliğini karşılaştırmak kolaylaştırılacak,
• AB enerji etiketi, AB iç pazarında 24 resmi dil olduğu için dilden bağımsızdır ve bir zorunluluktur. Ülkemizde de Türkçe olarak yayınlanacak,
• Sağ üst köşedeki bir QR kodunu tarayaran tüketiciler, EPREL adı verilen Avrupa Enerji Etiketleme Ürün Kaydı'ndaki daha ayrıntılı ürün bilgilerine erişebilecekler. Bu veri tabanı 2020’nin sonunda halka açık olacaktır. EPREL veri tabanı, ulusal piyasa gözetim makamlarının, ürünlerin enerji verimliliği gerekliliklerine uygun olduğunu ve etiket üzerindeki bilgilerin doğru olduğunu doğrulamasına yardımcı olacaktır. Ülkemizde bunun kullanılabilmesi için bu alanda düzenleme yapılması gerekiyor,
• Yeni etiketler ayrıca, ürün kapasitesi veya boyutları, gürültü seviyesi veya su tüketimi gibi bilgileri gösteren ve tüketicilere bir bakışta yararlı bilgiler sağlayan simgeler de içerecek,

Daha enerji verimli ve sürdürülebilir ürünlerin inovasyonu için ürün geliştirmeleri hep devam edecektir. Gelecekte A ve B kategorilerinin büyük ölçüde dolduğu bir zamanda muhtemelen yeni bir ölçeklendirme gerekecek.

 

Kaynak: https://www.euractiv.com/section/energy/opinion/new-energy-labels-the-energy-transition-starts-at-home/

Exit mobile version