Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteği ile Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER’in koordinasyonunda ve Türkiye’deki 15 elektrik dağıtım şirketinin katılımıyla başlatılan “Hasat” projesi ile trafolarda enerji verimliliği, dağıtık üretim ve LED Aydınlatma olmak üzere 3 farklı yöntem ile tasarruf alanında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.
HASAT projesi ile elektrik dağıtım şebekesinde teknik kayıpların azaltılarak enerji verimliliğinin artırılması amaçlanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) desteği, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) koordinasyonunda ve toplam 15 elektrik dağıtım şirketinin katılımıyla yürütülen projede, enerjinin tasarrufu ve verimli kullanılması kapsamında, Türkiye elektrik şebekesine uyumlu yöntemler belirleniyor.
2019 yılında ilk fazı tamamlanarak 2020 yılında 2’nci fazına geçilen projede, EnerjiSA Dağıtım Şirketleri, Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ hizmet bölgelerinde elde ettiği teknik deneyim ve Ar-Ge birikimini projede yer alan elektrik dağıtım şirketleriyle paylaşıyor ve karşılıklı iş birliği imkânları geliştiriliyor.
Trafolarda Enerji Verimliliği, Dağıtık Üretim ve LED Aydınlatma olmak üzere 3 farklı yöntem üzerinde çalışılan HASAT projesinde, ayrıca verimlilik bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi çalışması yürütülüyor.
Peki, ‘HASAT’ Projesi Nedir?
HASAT Projesi (Dağıtım Sektöründe Enerji Verimliliği Potansiyelinin Hasatı) Enerji Verimliliği Derneği, ELDER (Elektrik Dağıtım Şirketleri Derneği), Başkent EDAŞ ve Özyeğin Üniversitesi’nin yer aldığı projedir.
HASAT Projesi, Türkiye’deki elektrik dağıtım şirketlerinin (EDAŞ) Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı çerçevesinde;
Enerji Verimliliğine olan doğrudan veya dolaylı katkılarının arttırılması,
Enerji Verimliliğinin orta ve alçak gerilim dağıtım şebekesi, perakende şirketleri ve son kullanıcı (tüketici) tarafında arttırılması,
konusunda teknik, altyapı ve planlama başlıklarında fırsatların, eylemlerin tespitini hedeflemektedir.
Trafolarda Enerji Verimliliği, kapasitör kullanımı, gerilim optimizasyonu, dağıtık üretimin kayıplara etkisi, şebekenin yeniden şekillendirilmesi, gerilim seviyesinin arttırılması, yük kapasitesinin arttırılması, iletken değişimi, talep yönetimi, enerji depolama ve DC dağıtım ile kayıpların azaltılması projenin konuları arasındadır.