A’dan Z’ye kompanzasyon panoları: Nedir, ne işe yarar, çeşitleri ve kullanılan elemanlar nelerdir?

Reaktif cezalardan dolayı bizlere çoğu zaman problem yaratan ve tesislerde mutlaka bulunması gereken kompanzasyon panolarını detaylı olarak aktarmaya çalıştığımız yazımızda, kompanzasyon panosu çeşitlerini de inceledik.

Reatkör, kondansatör gibi kompanzasyon panosu içerisinde yer alan elemanların ne işe yaradığını ve hangi amaçla kullanıldığını aktardık. Karşılaşılan sorunları ele alınıp; bakımlarında dikkat edilmesi gerekenleri kritik noktaları aktardığımız yazımızı sizlere sunuyoruz. 

Kompanzasyon panosu nedir?

Reaktif enerji ceza oranları yazımızda belirttiğimiz gibi 9KVA üzeri kurulu güç bulunan tüm tesisler EPDK tarafından uygulanan reaktif enerji tarifesine uygun olarak şebekeden belirli bir oranda reaktif enerji çekebilmektedir.

9KVA üzeri herhangi bir tesisin şebeken çektiği reaktif enerji kendi üzerinden sağlayan, tesislerde güç faktörünü arttırmak adına gerekli olan kondansatör, reaktif güç kontrol rölesi, kontaktör gibi elemanların içerisinde bulunduğu panoya kompanzasyon panosu denir.

Kompanzasyon panosunda yer alan elemanlar nelerdir?

Kompanzasyon panosu çeşitleri nelerdir?

Tesislerdeki yük durumuna göre kompanzasyon panoları

Endüktif karakterli tesisilerde cosfi değerini uygun değerlere çekmek için kullanılan sadece kondansatör bulunduran kapasitif reaktif enerji sağlayan pano tipidir.

Led, UPS gibi yüklerin bulunduğu hali hazırda kapasitif reaktif karakter gösteren tesislerde %20 olan kapasitif reaktif ceza oranına uygun kalmak için şönt reaktörler sayesinde sisteme endüktif reaktif güç sağlayan pano tipidir.

Özellikle okullarda veya görece küçük kurulu güce sahip tesislerde her iki yük tipininde bulunması ve hassas ayarlar yapılması gerektiği için endüktif ve kapasitifi birlikte kontrol etmek adına tasarlanan pano tipidir.

Tesisteki yüklerin devreye girme hızına göre kompanzasyon panoları 

Pano içerisinde yer alan kondansatör kademelerinin kontaktörler tarafından devreye alınıp veya çıkarıldığı yani anahtarlamanın kontaktörler üzerinden yapıldığı pano tipidir. Genellikle hızlı atahtarlamaya gerek olmayan standart uygulamalarda kullanılır. Tesisteki harmonik yoğunluğuna göre kullanımına karar verilecek olan harmonik filtre reaktörüne göre güç kontaktörü ve üzerinde ekstra direnç bulunan kompanzasyon kontaktörü kullanılamaktadır.

Kompanzasyon pano kademelerinin anahtarlamasının tristörler üzerinden yapıldığı pano tipidir. Kaynak makineleri, haddehane, arc fırınları çok hızlı devreye girip çıkan yüklerin bulunduğu uygulamalarda hızlı anahtarlama için tercih edilmektedir.-

Tristör kullanılan uygulamarda hızlı deşaarj direnci ve özel reaktif güç kontrolü kullanılmalıdır. Aksi halde tristör çalışması problemli olacaktır.

Tesisteki harmonik oranlarına göre kompanzasyon panoları 

Harmonik yoğunluğunun olmadığı tesislerde kullanılan kademelerde sadece kondansatörün yer aldığı pano tipidir.

İçerisinde kondansatörlere seri bağlı olarak yer alan, kondansatörlerin harmonik akımlarından korunmasını sağlayan harmonik filtre reaktörlerinin kullanıldığı pano tipidir. Tesisteki harmonik tiplerine göre farklı %5.67, %7, %14 gibi rezonans frekansı değerlerinde seçilebilmekte ve farklı harmonik dayanımlarına sahip tipleri bulunmaktadır.

harmonik filtre reaktörleri

En çok rastlanan kompanzasyon panosu arızaları nelerdir?

Kompanzasyon panosu bakımı nasıl yapılır?

Kompanzasyon panoları tesiste sürekli devrede olan yani yaşayan sistemler olduğu için belirli bir ömrü vardır. Kullanım ömrünü uzatmak ve büyük zararlara yol açacak olası problemlerin önüne geçmek adına periyodik olarak bakımı yapılmalıdır.

Örneğin, kapasitesi düşen bir kondansatörü değiştirmediğiniz için sisteminin rezonansa girerek; yangın, patlama ve tüm tesiste elektrik kesintiye kadar varan büyük zararlar ortaya çıkabilir. Çalışıyor gözüyle baktığınız pano artık yeterli gücü sağlayamadığı için reaktif ceza oranlarınızda sapmalar ve akabinde beklenmedik cezalarla da karşılaşabilirsiniz.

Önerimiz her yıl mutlaka periyodik bakımların yapılması ve yukarıdaki maddelerin kontrol edilmesidir.

Kompanzasyon ile ilgili diğer yazılarımız için Güç kalitesi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Exit mobile version