Eyvah reaktif cezada mıyım? Reaktif cezada olduğumu nasıl anlarım?

Ülkemizde kompanzasyon sistemlerine ihtiyaç duymamızdaki en önemli etken kuşkusuz uygulanan reaktif cezalardır. Enerji ihtiyacının paralelinde elektriğin birim fiyatının da artış eğilimde olması ülkemiz özelinde bu konuyu daha da önemli kılmaktadır.

Diğer taraftan  bir çok tüketicinin reaktif cezaları fatura üzerinden okuyamadığı, cezaları ise fatura öderken dağıtım şirketi yetkilisinden öğrendiğini görüyoruz. Bu yazıda tüketicileri reaktif cezalar konusunda daha bilinçli kılmak, anlık veya periyodik olarak kendi durumunu yorumlayabilmesini amaçlıyoruz.

Evimize veya işyerimize gelen elektrik faturasının tüketim kaleminde 3 sekme bulunmaktadır:

Aktif enerji gerçekten kullandığımız, elektrik cihazlarımızın çalışması için tükettiği ve ödemek ile yükümlü olduğunuz enerjidir. Ancak faturayı elinize aldığınızda reaktif sekmelerde rakam görüyorsanız dikkatli olun, ceza kapıda olabilir!

2021 yılı için güncel reaktif cezaları yazımızda da belirttiğimiz gibi (linkte tıklayarak yazıya ulaşabilrsiniz.) endüktif reaktif enerji / aktif enerji sınırı %20, kapasitif / aktif sınırı %15’dir. Fatura üzerinden bu değerleri oranlayarak % kaç değerde olduğunuzu görebilirsiniz. Eğer faturada sayaç bilgilerinden ziyade fatura bilgileri kısmında da reaktif enerji bedeli yazıyor ise bu sizin bu ay cezaya girdiğinizi ve ödemeniz gereken ekstra rakamı göstermektedir.

Resim 1: İşyeri için örnek fatura görselidir. 

Yukarıdaki görselde (Resim 1) yer alan örnek faturada kullanıcı 2,998 TL ceza ödemekle yükümlüdür. Yani toplam faturanın %10 gibi ciddi bir oranda fazladan ödeme yapılmış olacaktır. Alınacak basit önlemler ile bu miktarı farklı ihtiyaçlarımız için kullanabileceğimizi unutmamak gerekir.

Endüktif reaktif enerji /aktif enerji değeri %27 ile olması gereken %20 sınırının oldukça üzerindedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ülkemizde uygulanan ceza sadece sınırı aşan%7’ ilk kısım için toplam tüketim olan %27 için uygulanmaktadır. Dolayısı ile burada göreceğiniz rakamlar gerçekten çok yüksek değerlere ulaşabilmektedir.

Resim 2: Ev için örnek fatura görselidir. 

Resim 2 de yer alan örnekte ise gördüğünüz gibi Ekdüktif ve kapasitif sekmeleri boş, dolayısı ile reaktif  enerji ve reaktif ceza söz konusu değildir.

Cezaları faturaya işlenmeden önce kontrol edebilmek ve bu doğrultuda önlem almak için sayaç değerlerini anlamlandırabilmek çok önemlidir. Reaktif cezalar sayaç üzerinden nasıl okunur ? yazımızda bu konuyu sizler için aydılattık. 

enerji360 olarak reaktif cezasız güzel günler dileriz. 

Exit mobile version