Elektrik Sistemlerinde Kısa Devre

KISA DEVRE NEDİR?

Güç hatları ve elektrik devreleri arasında ortaya çıkan bir devre arızası olan kısa devre, elektrik devresinde, farklı gerilimli iki ya da daha fazla noktanın, bağıl olarak düşük bir empedans üzerinden kaza veya kasıt ile birbirine değmesi olayı olarak da tanımlanabilir. Bu olay kaynaktan çıkan (AC ve DC) bir akımın elektrikli cihaza ulaşmadan devreyi kısa yoldan tamamlamasıdır.

 

KISA DEVRE NASIL MEYDANA GELİR?

Kısa devrelere genellikle hasarlı yalıtım veya dikkatsiz kablolama neden olur. Yük ve güç kaynağının iki ucu alternatif akım devresinde (faz ve nötr) doğru akım devrelerinde (-) ve (+) kablolarla bağlanırsa kısa devre meydana gelir.

Kısa devre oluşumuna neden olacak bazı olaylar:

Aşağıda kısa devreye bağlı olarak gerçekleşen yangın örneği kısa devrenin ne kadar tehlikeli olabileceğine örnek olarak verilebilir.

 

Kısa Devre Çeşitleri

Üç faz (380 volt): Üç fazda eşzamanlı olarak meydana gelir; Ev kurulumlarında yaygın değildir, genelde fabrika, işyerleri vb.

Faz-nötr: Aktif bir hat ile nötr olan arasında gerçekleşir; Ev elektrik tesisatlarında en yaygın olanıdır.

Faz-faz: Bir devrenin iki aktif hattı arasında meydana gelir. Üç fazlı beslemeler bu tip kısa devrenin meydana gelebileceği yerlerdir.

Kısa Devreyi Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Kısa Devreyi Önlemek İçin Kullanılabilecek Devre Elemanları

Otomatik sigortalar: Devreyi yüksek akım ve kısa devre akımından korumak amacıyla tasarlanmış bir anahtar olan otomatik sigortalar, devreden geçen akım belirli bir değerin üstüne çıkınca veya bir kısa devre durumunda otomatik sigorta elektrik bağlantısını keser.

Termik manyetik şalterler: Termik ve manyetik olarak da devreyi açarak şalterden sonraki ekipman ve kabloları koruyan elektriksel alçak gerilim devre kesicilerdir. Termik manyetik şalterler 4 msn kadar kısa bir sürede açma yapar.

Sigortalı yük ayırıcılar: Sigortalı ayırıcının, sigortasız yük ayırıcıdan farkı içerisine konan NH sigorta olmasıdır. NH sigorta konulması ile kısa devreye karşı koruma yapar hale getirilmiştir. O yüzden bu tiplere sigortalı yük ayırıcı denmektedir. NH sigortanın özelliğinden dolayı kısa devre kesme kapasiteleri yüksektir. Aynı zamanda kısa devreye karşı açma süreleri de kısadır. NH sigortalar atınca mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

Motor koruma şalterleri: Motor yol verme uygulamalarında, motoru kısa devre ve aşırı yük durumlarına karşı koruyan, manuel olarak da devrede açma-kapama işlemleri yapılabilen üç kutuplu elektromekanik koruma elemanlarıdır.

 

Kaynaklar: https://www.etmd.org.tr/elektrik-sistemlerinde-kisa-devre-nedir/
https://www.elektrikde.com/
https://elektrikinfo.com/kisa-devre-nedir/
https://elektrikinfo.com/sigortasiz-ve-sigortali-yuk-ayirici-nedir/

Exit mobile version