Mercedes-Benz, elektrikli otomobil ailesini genişletmeye devam ediyor. EQC ile başlayan elektrik girişimi EQA ile devam etti. Şimdide Mercedes-Benz S-Serisi’nin elektriklisi olarak görülen ve iç mekan tasarımı ile elektrikli amiral gemisi yorumları yapılan EQS’i görücüye çıkarıyor.
Alman otomobil devi, geçtiğimiz yıl EQS'in dolu batarya ile 700 km'den fazla yol yapabileceğini duyurmuştu. Bu sene ise Mercedes-Benz'in sıfır emisyonlu araçlara özel geliştirdiği EQS, Avrupa'nın WLTP normlarına göre ideal sürüş koşullarında 770 km menzile ulaştı. Mercedes-Benz şimdilik EQS 450+ ve EQS 580 4MATIC+ isimli versiyonlarla ilgili detaylar paylaştı.
Aracın teknik özelliklerine geçmeden aşağıda verilen video ile EQS’in sürüş performansı hakkında bilgi sahibi olalım.
Mercede Benz EQS'in Teknik Özellikleri
Şirket EQS'nin gövde tasarımını henüz tam anlamıyla paylaşmadı fakat yapılan açıklamalardan gövde tasarımının EQS'i 0.20 cd ile dünyadaki en düşük hava sürtünme katsayısına sahip seri üretim otomobili haline getirdiğini öğrenmekteyiz. Ayrıca EQS'in jant seçenekleri de aerodinamik olarak tasarlanmış 19, 20 ve 21 inç çaplı jantlardan oluşmakta. 210 kilometre hızla sınırlandırılan aracın 0'dan 100'e hızlanmasıyla ilgili ise herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
Motor Özellikleri
Açıklanan bilgilere göre giriş seviyesindeki EQS 450+ versiyonu 333 beygir güç ve 568 Nm tork üretiyor. EQS 580 ise iki elektrik motoru sayesinde 523 beygir güç ve 855 Nm tork değerlerine sahip.
Mercedes-Benz EQS'in tüm versiyonlarında kalıcı mıknatıslı senkron motorlar kullanılıyor. Söz konusu motorlardaki mıknatıslar gürültü ve titreşimi düşürmek için optimum şekilde konumlandırılmış. Bunun yanı sıra dört tekerlekten çekişli versiyonlarda arka akstaki motorun öndekinden daha güçlü olduğu da verilen bilgiler arasında.
Yapılan açıklamaya göre EQS'in dört tekerlekten çekişli versiyonlarında Torque Shift adı verilen bir fonksiyona yer veriliyor. Söz konusu sistemin tork dağılımını yönetme konusunda mekanik bir sisteme göre daha hızlı tepki verdiği belirtiliyor. Optimum tork dağılımı için dakikada 10 bin kez kontrol yaptığı söylenen sistemin genelde en verimli motorun kullanılmasını sağlayarak menzil konusundaki verimliliğini de artırdığı söyleniyor.
Batarya Özellikleri
Mercedes-Benz, 10 yıla kadar veya 250.000 km'ye (155.000 mil) kadar bir garanti sunmayı beklediğinden, pilin oldukça dayanıklı olması bekleniyor. Alman devi, EQS için iki akü seçeneği sunacak. Büyük versiyon kullanılabilir kapasitesi olarak 107,8 kWh enerji sunacakken (EQC'den %26 daha fazla) küçük olan 90 kWh enerji verebilecek. Bu ufak bataryanın menzili ise 640 km olacağı da verilen bilgiler arasında.
Söz konusu iki versiyonun enerji tüketimleri ise NEDC ölçümlerine göre sırasıyla 16-19.1 kWh/100 km (EQS 450+) ve 16.9-20 kWh/100 km şeklinde açıklandı. Elektrikli EQS'in maksimum hızı ise 210 km/s olacak.
Batarya paketi bir alt soğutma plakası (Soğutma sıvısı, batarya çerçevesinin alüminyum ekstrüzyonlarının boşluklarından akar) ve soğutma devresine entegre edilmiş bir PTC (Pozitif Sıcaklık Katsayısı) yardımcı ısıtıcı içeren bir sıvı termal yönetim sistemine sahiptir.
Bu paket, hızlı şarj istasyonunda optimum sıcaklık penceresine ulaşmak için sürüş öncesinde veya sırasında önceden ısıtılabilir veya soğutulabilir. Ayrıca aracın bir diğer önemli özelliği olarak EQS'teki batarya yönetim yazılımı OTA’nın (over-the-air) güncelleme desteği sayesinde sürekli güncelliğini korumasını da söylemekte fayda var.
Bataryanın Dolum Süresi
Direksiyonun arkasındaki kulakçıklarla ayarlanabilen ya da EQ Assistant ile optimize edilebilen kinetik enerji gerikazanım özelliğine de sahip olan EQS'teki lityum iyon batarya, zemine paralel bir biçimde konumlandırılmış. Batarya, kapasiteye göre 10 veya 12 modülden oluşuyor. 400 volt mimarisinin kullanıldığı sistemin yüksek enerji yoğunluğuna sahip olduğu ve akıllı termal yönetim sistemi sayesinde şarj performansını üst seviyeye taşıdığı belirtiliyor. Aşağıda bataryanın yapısına ait görsele yer verilmiştir.
EQS'in 22 kW üç fazlı AC şarj cihazıyla geleceğini ve 200 kW'a kadar DC hızlı şarj desteği sunacağı da verilen bilgiler arasında. Markaya göre aracın menziline hızlı şarj ile 15 dakikada 300 km eklenebilecek. Bunun yanı sıra şarj ve faturalama işlemini otomatik hale getiren yeni Plug & Charge fonksiyonunun EQS’te bulunduğu ve bu fonksiyonun ilk etapta Avrupa'daki Ionity ağında kullanılabileceği de kamuoyuna açıklandı.
Yeni EQS'in Ekran ve Multimedya Özellikleri
Aracın ekranında MBUX Hyperscreen adı verilen tasarımın ilk olarak EQS'te kullanılacağı açıklanmıştı. Tasarımda çizilmeye dayalı 3 adet büyük ekran yer alıyor. Bu devasa ekranların arkasında ise 8 çekirdekli bir işlemci, 24 GB RAM yer alıyor ve saniyelik 46.4 GB RAM bant genişliği olarak belirtiliyor. Bu ekran düzeninin aracın baz versiyonunda kullanılmayacağı da marka tarafından belirtilmekte.
Firma, aracın içine giren havanın özel filtrelerden geçerek temizlendiğini belirtirken buna ek olarak Air-Balance adlı bir paket kapsamında aracın iç mekan kokusunun da aktif bir şekilde ayarlanabileceği de ihtimaller dahilinde.
Koku duyusuyla ilgili bu özelliklerin ardından dokunma duyusuna gelirsek, MBUX Hyperscreen ekranlarının "haptic feedback" denilen dokunma geri bildirimi verdiğini öğreniyoruz. EQS'in hitap ettiği üçüncü duyu ise görme duyusu oluyor. Çünkü araç büyüleyici tasarımlı bir iç mekana ve insanı iyi hissettirebilecek ambiyans aydınlatmasına sahip.
EQS'in işitsel özelliklerine değindiğimiz zaman da aracın 15 hoparlörlü Burmester ses sistemini örnek verebiliriz. Aracın opsiyonel olarak sunulan ve sürüş modlarına göre farklı yapay sesler veren bir özelliğinin bulunduğu da konuşuluyor. Ayrıca araçta molalar sırasında seçilebilecek bazı rahatlatıcı seslere de yer verilmiş bununla birlikte Mercedes-Benz’in araç şarj olurken yolcuların ve sürücülerinde keyifi vakit geçirmeleri hedeflenmiş.
Elektrikli Zeka ile Navigasyon
EQS'nin en önemli özelliklerinden biri, rota hesaplama şarj duraklarını planlamak ve pili maksimum güçte şarj etmeye hazırlamak için navigasyonu şarj altyapısı ve pil yönetim sistemi veri tabanıyla birleştiren Electric Intelligence ile Navigasyon olarak gösterilebilir. Daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıda bu navigasyonun özellikleri madde madde verilmiştir.
- Mevcut pil kapasitesinin şarj olmadan başlangıç noktasına geri dönmek için yeterli olup olmadığının görselleştirebilmek.
- Rota boyunca manuel olarak eklenen şarj istasyonlarını rota hesaplamasında tercih edebilmek.
- Önerilen şarj istasyonları hariç tutabilmek.
- Şarj durması başına beklenen şarj maliyetlerini hesaplamak.
- Hedefe veya seçilen ayarlarla şarj istasyonuna ulaşmama riski varsa ECO sürüş işlevlerini etkinleştirmek için “Aktif menzil izleme” bölümünden gelen not.
Aracın Şarj İstasyonu “Mercedes Me Charge”
Tabi ki Mercedes-Benz böyle yüklü bir elektrikli araç yatırımı yaparken araçların şarj edilmesi için de bir yatırım yapıyor. Mercedes'in Me Charge adını verdiği projesi kapsamında bulunacak bazı istasyonlar, taşıt tanıma sistemine benzer bir sisteme sahip olacak. Firma araçların bu istasyonlara giderek hiçbir ekstra işlem uygulamadan araçların fişe takılıp şarj edebileceğini vaat ediyor.
Dünya çapında 500.000 adet Mercedes Me Charge istasyonu olduğunu belirten Alman üretici, bunların 200.000'inin Avrupa'da bulunduğunu açıkladı. Şarj ve faturalama işlemini otomatik hale getiren yeni Plug & Charge ile sistem içerisine sanal kart tanımlayarak hiçbir ekstra işlem uygulamadan şarj cihazınızı çekip yolunuza devam edebileceksiniz. Ücret direkt olarak kartınızdan karşılanacak.
EQ modellerinin sizi yönlendireceği Me Charge istasyonlarının bir diğer özelliği daha mevcut. Mercedes, bu şarj istasyonlarının yenilenebilir enerji ile çalıştığını ifade ediyor. Yani karbon ayak izinizi böylece dünyadan silmiş oluyorsunuz.
Yukarıda belirttiğimiz özellikleri aşağıda verilen video ile görsel olarak görmek te mümkündür.
https://insideevs.com/news/498761/mercedes-technical-specs-eqs/
https://tr.motor1.com/news/498129/mercedes-eqs-maksimum-menzil/
https://www.donanimhaber.com/elektrikli-mercedes-eqs-nin-teknik-detaylari-aciklandi–131965