KODECO elektrikli araç paylaşım piyasasına ZOOP ile giriş yapıyor

ZOOP, ilk ve son mil segmentlerini hedefleyen, çevre dostu bir Mini mobilite (MaaS) ve dijital hizmetler (SaaS) platformu olarak, paylaşımlı araç ekonomisine elektrik enerjisi ile temiz bir çözüm getirmeye hazırlanıyor.

Kerem Odabaşı’nın liderliğinde 2013 yılında kurulan, temiz enerji ve dijital servislerle geleceğin akıllı ulaşım araçlarını tasarlayan ve geliştiren bir şirket olan KODECO tarafından kurulan ZOOP, Karşıyaka Belediyesi’nin işbirliği ile İzmir / Mavişehir’de pilot denemelerini gerçekleştirdi.

Sürdürülebilir, düşük maliyet, güvenli ve akıllı şehir içi ulaşım için özel olarak tasarlanan araç, çevre dostu %100 elektrikli oluşu, düşük enerji tüketimi ve sıfır emisyon vaatleri ile dikkat çekiyor. Aynı zamanda küçük boyutları sayesinde kolay park edilebilir oluşu ve görece çok az yer kaplaması ile şehir için trafiğine rahat bir nefes aldırmayı vaad ediyor. Aracı diğer elektrikli paylaşım çözümlerinde ayıran en önemli özellik ise aracın üstünde bulunan güneş enerji paneli ile güneşten ek olarak güç alabilme özelliğine sahip olması. Bu özelliği ile araç, enerji ihtiyacının büyük bölümü tepesinde bulunan panellerden karşılayabiliyor. 

KODECO tarafından paylaşılan tanıtım videosu: 

KODECO CEO’su Kerem Odabaşı, Anadolu Ajansına verdiği bir röportajda ZOOP’u kısa mesafe için geliştirilmiş bir çözüm, paylaşım platformu ve mobilite teknolojisi olarak tanımlıyor. Şehir içinde yüksek hızlara gerek duyulmadığını, bu nedenle ZOOP’un şehir içi kullanıma çok uygun olduğunu belirtirken aracın cep telefonu uygulaması üzerinden kiralanabildiğini de ekliyor. Kerem Odabaşı aynı zamanda giderek büyüyen araç boyutlarının enerji tüketimini de arttığını ve dolayısı ile çevreye ciddi olumsuz etkileri olduğunu söylüyor. Kerem Bey, mikro mobilite – otomobil arası bir çözüm ile ulaşım ihtiyacına ideal bir çözüm sunma amacında olduklarınının altını çiziyor.

Kerem Odabaşı'nın Anadolu Ajansına verdiği röportaj:

Peki bizleri heyecanlandıran ZOOP’un teknik özellikleri neler?

 

Aynı zaman da Clean Tech (SF/USA) ödüllü bir startup olan ZOOP görünen o ki özellikle büyük şehirlerde sıklıklıkla karşımıza çıkacak. Aracın kolay park ve dar alanlarda rahatlıkla kullanılabilme özelliği ile beraber sıkışık kentsel alanlar, kent içi ve banliyö ulaşım merkezlerine gidip gelme, şehir içi paket dağıtımı, üniversite kampüsleri, alışveriş merkezleri, büyük alanlara sahip fabrikalar ve turizm bölgelerinde yoğun kullanılmasını bekleyebiliriz. Aracın modüler bir yapıya sahip olması nedeniyle basit düzenlemeler ile kargo taşıma, yiyecek servisi gibi farklı amaçlar için de ideal bir çözüm haline getirebileceğini söyleyebiliriz.

ZOOP'un sağlayacağı özel yolculuk deneyimiyle kısa mesafe ulaşım pazarına yeni bir soluk getirmeyi hedeflediği çok açık. Neleri başaracağını, piyasada nasıl bir ZOOP’lama yapacağını tabi ki yine zaman gösterecek ve bizler de heyecanlı bir şekilde takipte kalacağız. ZOOP'a dair tüm gelişmeleri ve kullanım için sisteme giriş süreçlerini linke tıklayarak resmi internet sitelerinden takip edebilirsiniz.  

Kaynaklar:https://www.kodeco.tech/

https://www.linkedin.com/company/zoopcity/ 

https://www.zoop.city/

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/elektrikli-mini-arac-paylasimli-olarak-yollara-cikacak/1930886

 

Exit mobile version