Aptera Motors, üç tekerlekli ve güneş enerjisiyle çalışan yeni elektrikli arabası için seri imalata geçeceğini açıkladı.
Aslında ABD'li firmanın rüyası, 1955'te "Sunmobil" adı verilen küçük; oyuncak benzeri bir çalışma ile başladı. Balsa ağacından ve oyuncak lastiklerinden yapılmış, sadece 55 santimetre uzunluğunda olan bu minik araç gelecekte yapılacakların prototipi gibiydi adeta. Dışını süsleyen güneş pilleri çok az bir beygir gücü üretti. Dediğimiz gibi bu bir rüyanın başlangıcıydı: Güneş ışığı tek başına bir aracı çalıştırabilir.
Sürekli olarak çalışmak bu hayalin en önemli hareketi oldu. Gezegene zarar vermeyen seyahatler ve Güneş parladığı sürece süren yolculuklar bu çalışmalar için en önemli motivasyon kaynakları idi. Ancak bu rüyada da büyük sorunlar vardı ve kara bulutlar da geziniyordu: Fizik yasalarından hareketle güneş panellerinin, güneş ışığını enerjiye ne kadar verimli bir şekilde dönüştürebileceği tartışıldı. Bugün bile tartışılıyor üstelik.
Yıllar geçti ve bu rüya, çatısında güneş panelleri bulunan modifiye edilmiş eski bir arabaya dönüştü. Sonra bir bisiklete, bir emekli garaj projesi olan Mojave Çölü'nü saatte 89 kilometre hızla aşan bir yarış arabası ve bugün de seri üretime geçecek bir yol arabası.
Antik Yunancadan "kanatsız" anlamına gelen adıyla ABD’li otomotiv şirketi Aptera Motors, üç tekerli güneş enerjisiyle çalışan elektrikli araba için seri imalata geçeceğini açıkladı. Aracın saatte 100 kilometre hıza 3,5 saniyede ulaştığını açıklayan şirketin hedefi tüm dünyaya bu teknolojiyi ulaştırmak.
Yaklaşık 25 bin 900 dolar (190 bin TL) maliyetle üretilen aracın üstünde bulunan 3 metrekarelik solar paneller yer alacak. Öte yandan aracın saatte 100 kilometre hıza 3,5 saniyede ulaştığı ve azami hızı ise saatte 180 kilometre. Araçta bulunan batarya 1.609 kilometre mesafeye kadar kullanılabiliyor.
Şirketin dağıtıma başlayabilmesi için Aptera'nın bu yılın sonunda yapmayı umduğu güvenlik testlerinden geçmesi gerekiyor. Geçse bile, tüketicilerin Batmobil ile bir böcek arası görünüme sahip olan bir şeyi satın almak isteyeceklerinden emin değilim açıkçası. İflasla sonuçlanan ilk girişimin endişesi de yeni ürünlerini piyasaya sürmeye hazırlanan kurucuların üzerinde bir baskı ve korku da yaratıyor.
Ancak Aptera'nın yaratıcıları Chris Anthony ve Steve Fambro, dünyanın kendilerinin geliştirdiği gibi bir arabaya ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araçlardan kaynaklanan emisyon çevre kirliliğinin en büyük kaynağıdır. Joe Biden yönetimi, araç emisyonlarını azaltmayı bir öncelik haline getirerek üreticilere ultimatom verdi ardından birçok büyük otomobil üreticisi, içten yanmalı motorlu otomobilleri ve hafif kamyonları aşamalı olarak durdurma sözü verdi. Bakalım bu proje önce Amerika Birleşik Devletleri'nde tutacak ve tüm dünyaya yayılacak mı? Umarız bunu başarılarlar doğa için önemli bir adım.
Kaynak: Washington Post