Günümüzde birçok eylemi ve işi elektriğin yardımı ile yapmaktayız. Ulaşım, sanayi, tıp, tarım ve iletişim gibi birçok önemli yerde elektriği kullanmaktayız. Peki, elektrik giderse ne yapacağız?
İşte burada yüzyılın buluşlarından biri olan jeneratörler devreye giriyor. Öyleyse gelin, jeneratör nedir, nasıl çalışır, kaç çeşit jeneratör vardır ve jeneratörler hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir inceleyelim.
Jeneratörler Nasıl Çalışır?
Mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştüren bir makine olan jeneratörler, türlerine göre farklı yakıt kullanırlar. Buhar motoru, bir türbinden düşen su veya bir elektrik motorunun mekanizması mekanik bir enerji kaynağı olabilir. Bu mekanik enerjiyi, mıknatıslar kullanarak, sabit bir elektron akışı oluştururlar ve mıknatıslar hareket ederek, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürürler.
Kaç Çeşit Jeneratör Vardır?
Jeneratörlerin sınıflandırılması, yakıtların kullanımı veya kullanım şekillerine göre değişir. Kullanım çeşidine göre sabit ve seyyar jeneratörler olarak ikiye ayrılır; yakıt çeşidine göre benzinli, dizel, propan gazlı, doğal gazlı, biyo-dizel, biyo-dizel ve emulsifiye dizel olarak 6 gruba ayrılmaktadır.
Jeneratörlerle ilgili aşağıda verilen hususlar başlıca dikkat edilmesi ve dikkat çekilmesi gereken noktalardır.
1. Jeneratörleri kullanırken/kurarken yapılması gerekenler
• Jeneratörü kapalı alana değil dışarıya yerleştirin. Jeneratörün çıkışları canlıları elektrik enerjisinin kötü etkilerinden korumaya yarayan bir elektrik malzemesi olan GFCI ile korumalı olmalıdır.
• Dış mekân kullanımı için uygun şekilde derecelendirilmiş uzatma kabloları kullanmalısınız.
• Jeneratörler bağımsız bir enerji kaynağı olduğundan dolayı jeneratör kurulurken ayrı bir elektrik tesisatının çekilmesi gerekir.
• Jeneratörünüzü çalıştırmadan önce yakıt seviyesini kontrol etmelisiniz.
• Jeneratör ile ilgili bir problem olduğunda mutlaka yetkili servise başvurmalısınız. Kendiniz problemi gidermeye çalışmamalısınız.
2. Jeneratörleri kullanırken/kurarken yapılmaması gerekenler
• Jeneratörleri kapalı alanlara koymayın.
• Jeneratörü klima pencere ünitesinin yanına koymayın, çünkü karbonmonoksiti evin içine çeker.
• Jeneratörü ıslak zemin veya buz tutmuş bir zemine koymayın. Ayrıca, prizler GFCI korumalı olmasına rağmen, kabloları su veya buz gibi yerlerden uzak tutmak en güvenilir yöntemdir.
• Evinize karbonmonoksit dedektörleri kurmalısınız, böylece karbonmonoksit sızıntısında direkt olarak fark edebilirsiniz.
3. Jeneratörleri satın aldıktan sonra bakımı nasıl yapılır ve dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?
• Jeneratörünüzün aylık, 6 aylık ve yıllık bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Bu bakımları yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar su ve yakıt sızıntısı olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer herhangi bir sızıntı ile karşılaşırsanız, mutlaka yetkili servise danışmanız güvenliğiniz açısından çok önemlidir.
• Hiç elektrik kesintisi yaşanmamış olsa bile jeneratörünüz en az ayda bir kere 10-15 dakika çalıştırmanız karbüratöre temiz hava ve yakıtın girmesini ve akünün şarj olmasını sağlar.
• Jeneratör motorunun soğutma suyunun sürekli kontrol etmeniz gerekmektedir. Özellikle kış aylarında, soğutma suyundaki antifriz oranını kontrol etmenizde fayda var.