2023 yılından itibaren Berlin’deki yeni binalarda güneş enerjisi zorunlu hale getirildi

Berlin Eyalet Senatosu tarafından 17 Haziran 2021 günü kabul edilen “Güneş Yasası” ile 2023 yılından itibaren şehirdeki binaların çatılarında güneş enerjisi kurulumu yapılması zorunlu hale geldi.

Berlin Senatosu tarafından yapılan açıklamaya göre 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek uygulama ile kullanılabilir alanı 50 metrekarenin üzerinde olan yeni binaların çatılarının güneşten elektrik üretimi için kullanılması zorunlu olacak. Mevcut binalarda da büyük çaplı yenilemeler yapılabilmesi için güneş enerjisi kurulumunun projeye dahil edilmesi gerekecek.


Yasaya göre yeni binalarda brüt alanın yüzde 30’luk bölümünün, mevcut binalarda ise net alanın yüzde 30’luk bölümünün asgari olarak güneş enerjisi kurulumları için kullanılması gerekecek. Kurulumların iki daireli apartmanlarda 3 kW, ikiden fazla daireli apartmanlarda 6 kW, konut dışı binalarda ise 6 kW’ın üstünde olması gerekmeyecek. Bununla birlikte bazı durumlarda muafiyet sağlanacak.

Yasaya göre Anıt Koruma Yasası ile korunan, kurulum yapılmasının teknik olarak imkansız olduğu, çatıların kuzeye dönük olduğu, dış yüzeylerinde fotovoltaik sistem kurulumlarının bulunduğu ve Bina Enerji Yasası kapsamında termal güneş enerjisi sistemleri kurulumu olan binalar zorunluluktan muaf tutulacak.

Yapılacak yatırımlar Yenilenebilir Enerji Yasası kapsamında alım garantileri ile desteklenecek iken Berlin Yönetimi halihazırda güneş enerjisi yatırımlarına 15.300 Avroya kadar destek sağlıyor. Fraunhofer ISE Berlin yönetiminin “Güneş Şehri” olma hedefi kapsamında 2019 yılında bir çalışma yapmıştı.

Çalışmanın sonuçlarına göre şehirdeki binaların çatılarında güneş enerjisi kurulumlarını zorunlu kılmak şehrin çatılarında halihazırda 100 MW düzeyinde olan kurulu gücün 4.400 MW’a ulaşmasını ve şehrin elektrik ihtiyacının yüzde 25 oranında güneş enerjisinden karşılanmasını sağlayabilir.

Şehirdeki yaklaşık olarak 530 bin olan binalar üzerinde üç boyutlu modellemeler ile yapılan analize göre şehrin güneş enerjisi potansiyelinin yüzde 58’lik bölümü konut amaçlı kullanılan binalarda, yüzde 32’lik bölümü ticari binalarda, yüzde 9’luk bölümü ise kamu binalarında bulunuyor. Mülkiyet açısından ise potansiyelin yüzde 41’lik bölümü bireylere, yüzde 48’lik bölümü şirketlere ve yüzde 8’lik bölümü de şehir yönetimine tahsis edilebilecek durumda.

Ayrıca bu yasayı ihlal eden kişiler çeşitli para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar.

Yenilenebilir enerji alanındaki diğer gelişmelerden haberdar olmak için; Kuzey Atlantik Açık Deniz Rüzgar Projesi başladı ve Siemens, Türkiye'de hidrojen enerjisi çalışmalarına hız verdi başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynak: PV Magazine
 

 

Exit mobile version