Enerji Fonu ve TRT Payı kaldırıldı: Peki elektrik faturalarımıza nasıl yansıyacak?

Elektrik faturalarında aktfi enerji bedeli üzerinden yüzde 2 olarak alınan TRT payı ve yüzde 0.7 olarak alınan Enerji Fonu kaldırıldı.

Bu iki kalemin kaldırılması ile mesken abonelerinde yaklaşık olarak yıllık ₺ 930 Milyon tutan bir indirim sağlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın elektrik faturalarında bulunan TRT Payı ile Enerji Fonu kesintilerinin kaldırılması ile ilgili açıklamasının ardından toplamda %2.7’yi bulan bir indirim sunulacak.

Faturalarda aktif enerji bedeli üzerinden yüzde 2 TRT Payı ve yüzde 0.7 Enerji Fonu için kesintiler yapılıyordu. Aktif bedel üzerinden yapılan bu kesintiler yüzde 18‘lik KDV etkisiyle yıllık yaklaşık yüzde 3.2’ye ulaşıyor.

Türkiye’nin elektrik tüketimi son bir yılda yaklaşık 241 Milyar kWh buldu. Söz konusu toplam tüketimin, 60,8 Milyar kWh kısmı mesken; 107,5 Milyar kWh bölümü sanayi ve 58,7 Milyar kWh de ticarethane abonelerinden oluştu. Geriye kalan miktar ise tarımsal sulama ve genel aydınlatma olarak kayıtlara geçti.

Mesken abonelerinde 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan elektrik fiyat tarifelerine göre, ortalama bir kWh ödenen aktif enerji tüketim bedeli 47,77 kuruş olarak belirlendi. Buna göre, meskenlerdeki yıllık 60,8 Milyar kWh tüketim göz önünde bulundurulduğunda, meskenlerden elde toplam edilen aktif enerji bedeli ₺ 2.9 Trilyon‘a ulaşıyor.

Bu rakam üzerinden KDV dahil toplam yüzde 3.2’lik TRT Payı ve Enerji Fonu kesintisine gidiliyordu. Söz konusu kalemlerin kaldırılmasıyla mesken abonelerinin faturalarında yaklaşık 930 Milyon indirim yapılmış oldu.

Exit mobile version