ANSI Standartları nedir?

ANSI, açılımı American National Standards Institute olan ve Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü anlamına gelen bir kısaltmadır.

ANSI, Amerika Birleşik Devletleri’nin standartlarını ve bu standartların uygunluk faaliyetlerini denetleyen kuruluştur. ANSI, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Komitesi (USNC) ve Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) vasıtasıyla Uluslararası Elektroteknik Komisyonu’nun tek Amerika Birleşik Devletleri temsilcisidir.

ANSI, misyonunun “Gönüllü fikir birliği standartlarını ve uygunluk değerlendirme sistemlerini teşvik edip kolaylaştırarak ve bütünlüklerini koruyarak hem ABD iş dünyasının küresel rekabet gücünü hem de ABD yaşam kalitesini artırmak” olduğunu söylüyor. Resmi sitesinde yazana göre neredeyse tüm endüstrileri kapsayan Enstitü, dünya genelinde 270.000’i aşkın kuruluşun ve 30 milyon personelin çıkarlarını temsil etmektedir.

ANSI neler yapar?

Standart geliştiren kuruluşların (SDO: standards developing organizations) prosedürlerini akredite edip belgelerini Amerikan Ulusal Standartları (ANS) olarak onaylayarak geliştirilmelerini kolaylaştırır.

Ulusal pazar ihtiyaçlarına yönelik Amerika Birleşik Devletleri’nin öncelikleri ve çıkarlarını oldukça büyük bir oranda etkileyecek alanlarda standardizasyon için koordine etme çalışmaları başlatır. Tahmin edebileceğiniz gibi çıkarları en çok etkileyen alanlar alanlar, genellikle en son endüstriler, yeni gelişen teknolojiler ve beraberlerinde getirdikleri gelişmelerdir.

Amerika Birleşik Devletleri rekabetçiliğini arttırmak adına dünya çapında önemli olan bir sürü özel ya da kamusal sektöre ortaklık faaliyetleri düzenler. Aynı zamanda altyapı, iyi düzenleme yapan uygulamalar, ticaret ve standartlar konusunda gelişmekte olan ekonomilere kapasite geliştirme yardımlarında bulunur.

ANSI, Amerika Birleşik Devletleri standartlarını uluslararası bir şekilde kullanmaya teşvikte bulunur. Buna yönelik olarak bölgesel ve uluslararası standart kuruluşlarında Amerika Birleşik Devletleri’nin teknik pozisyonlarını, çıkarlarını ve politikasını savunur. İhtiyaçlarını karşıladığı kullanıcı topluluklarının kendi uluslararası standartlarını ulusal standartları olarak benimsemesi için teşvik edici politikalar izler.

ANSI, uygunluk değerlendirme çalışmalarını , her düzeyde standartları  anlamayı ve bunlara katılımı teşvik eder eğitim ve öğretim programlarına sahiptir. Aktif standart katılımcılarının yanı sıra ANSI'nin çalışmaları ve bu çalışmalara nasıl dahil olunacağı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese rehberlik sağlayabileceği, bir eğitmen liderliğinde ya da web tabanlı eğitim seçenekleri de mevcuttur. Standardizasyonun önemini kavratmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak amacıyla öğretim üyeleri ve öğrencilere yönelik bir dizi girişim ve ücretsiz kaynak sunarak standardizasyonu öğrenim merkezlerine taşır.

Hükümet ve endüstri arasında bazı boşluklar bulunur. ANSI bu boşlukları oldurmak adına kamu sektörü liderleri, ajansları ve yasa koruyucular ile standart geliştirme çalışmaları yapan kuruluşların birbirine erişmesini; dolayısıyla kuruluşlar arasında bilgi alışverişlerinin gerçekleşmesine olanak sağlar.

ANSI bu faaliyetlerin yanı sıra kurumlar ve özel sektör standartları arasındaki uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin daha anlaşılır olması, yasa koyuculara yönelik sosyal yardım programları oluşturmak ve yasama komitelerince herhangi bir tanıklık talebi olduğunda bunu sağlamak için üyeleriyle uyum içerisinde çalışır.

Neredeyse her endüstriyi doğrudan etkileyen standartlara, uygunluk değerlendirme çalışmalarına ve kararlara erişim, bunlar hakkında bilgi ve etki sahibi olmak ANSI üyeliği ile sağlanır. ANSI üyeleri çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Milyonlarca insanın çeşitli çıkarlarının bulunduğu geniş şirketler, devlet kurumları, tüketici grupları, kuruluşlar ve eğitim kurumları kendi başarılarını konumlandırmak için üyeliklerinin ve standartların gücünü kullanıyor.

Uluslararası ve ulusal standardizasyon faaliyetlerine katılmak için uygun tüketici temsilcilerinin belirlenmesine yardımcı olmak, tüketici gruplarına ve diğer ilgili kuruluşlara erişim sağlamak, tüketicileri ve tüketici temsilcilerini standardizasyon girişimi hakkında bilgilendirmek, tüketici gruplarına ve diğer ilgili kuruluşlara erişim sağlamak ANSI'nin Tüketici İşleri departmanının  temel öncelikleri arasındadır.

ANSI ilk olarak AESC (American Engineering Standards Committee) adı ile kurulmuştur. 

Mevcut adı ANSI olarak 1969 yılında kabul edilmiş ve günümüze dek ulaşmıştır.

ANSI beş mühendislik kuruluşu ve üç devlet kurumu tarafından kurulmuştur.

1.  Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü (AIEE, şimdi IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers)

2.  Amerikan Makine Mühendisleri Derneği (ASME – American Society of Mechanical Engineers)

3.  Amerikan İnşaat Mühendisleri Derneği (ASCE – American Society of Civil Engineers)

4.  Amerikan Maden Mühendisleri Enstitüsü (şimdi Amerikan Madencilik, Metalürji ve Petrol Mühendisleri Enstitüsü, AIME – American Institute of Mining, Metallurgical, and Petroleum Engineers)

5.  Amerikan Test ve Malzeme Birliği (şimdi ASTM – American Society for Testing and Materials)

Kuruluşta bulunan bu üç kurucu devlet kurumu:

 1. Amerika Birleşik Devletleri Savaş Bakanlığı   

 2. Amerika Birleşik Devletleri Donanması (sonradan Savunma Bakanlığı oldu)

 3. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı             

 

 

Kaynaklar:

https://www.ansi.org/ 

https://tr.wikipedia.org/wiki/ANSI

 

 

 

 

 

Exit mobile version