orta gerilim modüler hücre kavramını enerji sektöründe çalışan veya ilgili bölümlerde öğrenim gören öğrenciler için inceledik. Öncelikle orta gerilim hücresi nedir ve ne için kullanılır sorularını açıklayarak yazımıza başlıyoruz.
Orta gerilim hücreleri; 36 kV gerilim seviyesine kadar kullanılan, işletmelerin veya dağıtım şirketlerinin giriş, çıkış, transformatör koruma hücresi gibi ihtiyaçlarına göre dizayn edilen ve içinde bulunan kesici, ayırıcı,akım trafosu, gerilim trafosu gibi orta gerilim cihazlarıyla enerjiyi kontrol etmemize yarayan sistemlerdir. Günümüzde açık tip orta gerilim hücreleri ve modüler tip orta gerilim hücreleri kullanılmaktadır.Daha az bakım gerektirmesi ve güvenli bir çalışma ortamı sunması ve daha az yer kaplaması modüler tip hücrelerin açık tip hücrelere olan üstünlüklerinden bazılarıdır.
Orta gerilim modüler hücreler; daha önce dediğimiz gibi içerisinde ihtiyaca göre kesici, ayırıcı, akım ve gerilim transformatörleri gibi orta gerilim kontrol cihazlarını ve baraları, kabloların giriş noktaları gibi birçok elemanı içinde barındıran kompakt yapıdaki cihazlardır. Güvenli bir çalışma ortamı sunarlar ve dışarıyla temasları olmadığı için açık tip hürelere göre daha az bakım gerektirirler.Az yer kapladıkları için ihtiyaca göre sisteme yeni hücre eklenmesi rahat bir şekilde gerçekleştirilir.
Orta gerilim modüler hücreler üç bölümden oluşur. Bunlar;Alçak gerilim kısmı,bara kısmı ve anahtarlama ekipmanının bulunduğu kısımdır.Alçak gerilim kısmında;ölçüm cihazları,haberleşme cihazları,koruma ve kumanda ekipmanları bulunur.Bara kısmında;akıma uygun seçilmiş baralar ve mesnet izolatörler bulunur.Anahtarlama ekipmanının bulunduğu kısmında;işletmenin ihtiyacına göre seçilmiş olan anahtarlama elemanı bulunur.Orta gerilim modüler hücreleri hava yalıtımlı ve gaz yalıtımlı olmak üzere ikiye ayrılır. Gelin hep birlikte şimdi bu iki çeşidi inceleyelim.
Hava yalıtımlı modüler hücrelerin diğer bir ismi ise metal mahfazalı modüler hücredir. Bu tip modüler hücrelerde bara çıkışları ve kablo bağlantıları hava yalıtımlıdır,yani modüler hücrenin içi havayla kaplıdır ancak kesme ve ayırma işlemi SF6 gazı veya vakum altında yapılır. Hava izoleli modüler hücreler ise kendi içinde hücrenin fiziki yapısına göre Metal Enclosed (LSC2A-PI) ve Metal Clad(LSC2B-PM) olarak ikiye ayrılırlar. Ayrıca bu iki tip modüler hücreyi birbirinden ayıran başka bir özellik ise servis sürekliliğidir.Metal Clad(LSC2B-PM) model olan hücrelerde hem kablo hemde bara bölümü enerjili iken anahtarlama elemanının bulunduğu bölmeye müdahale edilebilir. Ancak Metal Enclosed(LSC2A-PI) model olan hücrelerde kablo enerjili iken anahtarlama elemanının bulunduğu bölmeye müdahale edilemez.Boyut olarak baktığımız zaman ise Metal Clad(LSC2B-PM) model hücreler,kesici ve kablo bölümleri ayrı olduğu için Metal Enclosed(LSC2A-PI) model hücrelerden daha büyüktürler.
Metal Enclosed (LSC2A-PI) Metal Clad(LSC2B-PM)
Gaz yalıtımlı modüler hücrelerin bir diğer ismi ise Ring Main Unit(RMU)‘dir. Bu tip modüler hücrelerin hava izoleli modüler hücrelerden farkı,hücre kazanının içi tamamen SF6 gazı ile doludur.Bu sayede daha güvenli bir çalışma ortamı sunar.
Gaz Yalıtımlı Modüler Hücre
Son olarak orta gerilim modüler hücreleri ihtiyaca göre kesici, ayırıcı gibi cihazlarla donatılarak gelir ve yerinde kolay bir şekilde montajı tamamlanır.
Alperen Çaka’nın diğer yazılarına bakmak için linke tıklayabilir veya Raylı sistemlerin elektrifikasyonu nasıl yapılır? ve Dağıtım sistemlerinde otomasyon nasıl yapılır? yazılarına tıklayabilirsiniz.
Kaynaklar: